Essentiële tips om veilig te internetten in 2024


Geplaatst op: 29 april 2024

We zitten bijna halverwege 2024. De online wereld brengt veel mooie mogelijkheden, maar ook zeker nieuwe risico's met zich mee. In dit artikel nemen we je mee door vijf essentiële tips om veilig en vertrouwd te surfen op het internet. Lees snel verder en zorg dat je voorbereid bent op alle veranderingen.

Schakel een betrouwbare VPN in
Onze privacy online continu onder druk, omdat alles online te vinden is. Hierdoor is een Virtual Private Network (VPN) onmisbaar. Met aanbieders zoals Surfshark VPN ben je verzekerd van een versleutelde verbinding en blijft je IP-adres privé. Of je nu thuis werkt of onderweg bent, met een VPN ben je overal online beschermd.

Zorg dat je software altijd up-to-date is
Cybercriminelen liggen altijd op de loer om zwakke plekken in jouw systemen te misbruiken. Door je software regelmatig te updaten, sluit je deze risico's uit. Automatische updates zijn een gemakkelijke manier om ervoor te zorgen dat je altijd de nieuwste beveiliging hebt. Even checken dus!

Maak back-ups van belangrijke gegevens
Denk terug aan die keer dat je computer crashte tijdens de finaleweek van je studie. De paniek! Had ik maar vaker back-ups gemaakt van mijn thesis. Dit is precies waarom regelmatige back-ups van je gegevens essentieel zijn. Of het nu gaat om onvervangbare familiefoto's of cruciale werkdocumenten, zorg ervoor dat je kopieën maakt op een externe harde schijf of in de cloud. Het opzetten van een regelmatig back-up schema is eenvoudig, maar het testen of je data goed te herstellen is, is net zo belangrijk. Hierdoor weet je zeker dat je, in geval van een storing, alles snel terug kunt vinden.

Kies sterke, unieke wachtwoorden
Herinner je je de eerste keer dat je een wachtwoord moest bedenken? Waarschijnlijk iets eenvoudigs als '12345' of 'wachtwoord'. Maar met de toenemende online dreigingen, zijn sterke en unieke wachtwoorden cruciaal, net zoals een goed slot op je voordeur. Voor elk account een ander wachtwoord kiezen lijkt misschien een gedoe, maar een wachtwoordmanager kan dit proces vereenvoudigen. Het kost je een beetje moeite om het in te stellen, maar het effect op je online veiligheid is enorm.

Activeer tweestapsverificatie op al je accounts
We zijn allemaal bekend met de groeiende cyberdreigingen—extra beveiligingsmaatregelen zijn tegenwoordig geen luxe meer, maar een noodzaak. Tweestapsverificatie, waarbij je naast je wachtwoord ook een code invoert die naar je telefoon wordt gestuurd, kan de kans op ongeautoriseerde toegang drastisch verminderen. Dit is binnen enkele minuten ingesteld en biedt langdurige bescherming voor je accounts op sociale media, e-maildiensten en bij financiële instellingen.

Wees voorzichtig met openbare Wifinetwerken
Misschien kom je wel eens in een café of in een winkelcentrum. Vaak zijn hier openbare wifi netwerken te vinden. Op deze eerder genoemde plekken zit het meestal wel goed, maar pas op met alle andere openbare netwerken. Vaak zijn deze niet beveiligd en ook makkelijk te hacken door internetcriminelen. Doe je dit wel, zorg dan dat je verbonden bent met een VPN, dan heb je in ieder geval nog een extra beveiliging.

Herken en voorkom phishingaanvallen
Phishing is een veelgebruikte methode om gevoelige informatie te stelen. Wees alert op vreemde e-mails of berichten. Krijg je een onverwacht verzoek om je gegevens in te vullen of een link te volgen? Dubbelcheck altijd de bron voordat je actie onderneemt.

Je veiligheid op internet is belangrijker dan ooit. Door bovenstaande tips toe te passen, ben je goed gewapend tegen de gevaren van het digitale tijdperk. Blijf alert, blijf veilig en surf met vertrouwen het nieuwe jaar door.

 

Bron: Ingezonden stukken

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Essentiƫle tips om veilig te internetten in 2024

We zitten bijna halverwege 2024. De online wereld brengt veel mooie mogelijkheden, maar ook zeker nieuwe risico's met zich mee. In dit artikel nemen we je mee door vijf essentiële tips om veilig en vertrouwd te surfen op het internet. Lees snel verder en zorg dat je voorbereid bent op … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: