001 - Karwei
Activiteiten open monumentendag 2015 in Uithoorn

Activiteiten open monumentendag 2015 in Uithoorn


Geplaatst op: 11 september 2015

Uithoorn - Op Open Monumentendag 12 september 2015 zijn tussen 11.00 en 16.00 uur vier monumenten in Uithoorn en De Kwakel gratis te bezoeken. Ze zijn herkenbaar aan spandoek en/of monumentendagvlag. Het zijn Fort aan de Drecht, station Brasserie du Nord, de Hoeksteen en de theetuin bij de Tolhuissluis.

Behalve rondgeleid worden of op z’n gemak rondkijken, kunnen bezoekers hier en daar een versnapering halen of worden zij getrakteerd op een expositie. De vier monumenten kan men per fiets afrijden, waarbij men de mooiste stukjes Uithoorn, Vrouwenakker en De Kwakel passeert. Veel plezier!

Fort aan de Drecht, Grevelingen 30-66
Dwars door Uithoorn loopt de Stelling van Amsterdam, bestaande uit een 135 kilometer lange dijk en een veertigtal forten. Het gebied buiten de dijk, die een ruime cirkel trok rondom de hoofdstad, zou in tijden van nood onder een laagje water worden gezet. De forten bewaakten de droog liggende toegangswegen tot de stad, waarover een aanvallend leger zou moeten optrekken. In de ruimtes waar de soldaten verbleven zijn nu de werkplaatsen van Crea ondergebracht en twee restaurants: Amstelfort en sinds vorig jaar ook: Het Pannenkoekenfort (open vanaf 12.00 uur). Verder vindt men in het fort wijnproeflokaal Vinocerf, Imandco voor advies, coaching en mediation en Improvisatieacteurs Nhar Enter-tainment. In de keelkazemat, waar de kanonnen stonden, is een permanente expositie over Unesco-monument de Stelling van Amsterdam in het algemeen en dit fort in het bijzonder.

Station Uithoorn, Stationsstraat 41-45
In 1915 kreeg Uithoorn aansluiting op een spoorwegnet. In 1911 was al een station gebouwd nabij de ijzeren spoorbrug over de Amstel. De Haarlemmermeerspoorlijnen liepen van Nieuwersluis en Alphen tot aan Haarlem en Amsterdam, waar het eindpunt lag bij het Haarlemmermeerstation. De laatste personenrit was op 2 september 1950 en in 1973 was het ook met het goederenvervoer gedaan. Het stationsgebouw biedt nu onderdak aan café-restaurant Brasserie du Nord. Verder herinnert een oude rangeerlocomotief van de NS, die een plekje op het voormalige emplacement kreeg, aan het spoorwegverleden. In het station kan men iets gebruiken en zich de monumentale details van het gebouw laten wijzen. De spoorrails zijn vervangen door een busbaan. Het gebouw is rijksmonument, evenals de nabijgelegen spoorbrug.

Hoeksteen, Alfons Ariënslaan 1
De voltooiing van de enige kerk die hij ontwierp maakte Gerrit Rietveld niet meer mee. Het jaar voor de ingebruikname van de Hoeksteen in juli 1965 overleed hij. Zijn compagnons J. van Dillen en J. van Tricht, met wie Rietveld zich in 1961 associeerde, maakten het werk af, door de details in te vullen waaraan de grote bouwmeester niet was toegekomen. Men kan zeggen, dat de Hoeksteen zijn laatste schepping is. De atheïst Rietveld had zich in de maatvoering van het enige kerkgebouw van zijn hand laten inspireren doorbijbelteksten over het nieuwe Jeruzalem. Amper twee decennia functioneerde De Hoeksteen als kerk. Op 15 januari 1984 vond de afscheidsdienst plaats en startte de ombouw tot bibliotheek. Op Open Monumentendag zijn er rondleidingen om 11.00 en 14.00 uur. In de theaterzaal zijn doorlopend beelden te zien van de jubileumvoorstelling 'Het geheim van de Hoeksteen' op 3 en 4 oktober. (Zie www.hoeksteen50jaar.nl) Jongeren in Uithoorn werken in de bibliotheek aan een schildersproject en voorafgaand aan de opening om 11.00 uur vindt een spectaculaire schoonmaakactie plaats van het bordes.

Tolhuissluis, Jaagpad 33
Net als vorig jaar is de Tolhuissluis in De Kwakel te bezoeken, waarvan de restauratie mei 2014 is voltooid. Per auto vanaf Vrouwenakker bereikbaar via het Nieuwveens Jaagpad en per fiets via het prachtige pad langs de Jan Ploegensluis aan de Kwakelse zijde van de Drecht. Ontvangen wordt men in theetuin [H]eerlijk! naast het rijtje monumentale sluiswachterswoningen. In 1826 werden die betrokken door acht sluiswachters en hun gezinnen. Zoveel waren er nodig om twee sluiskolken te kunnen bedienen zeven dagen per week, 24 uur per dag. Inmiddels is voor de sluiswachter een modern huis gebouwd. In 1817 was de Drecht op diverse plekken te ondiep voor de binnenvaart. De Uithoornaar Jacob de Jong sprak koning Willem I aan op de deplorabele toestand van 'zijn' Amstel, die actie ondernam en de sluis liet bouwen. Jacob de Jong benoemde hij in 1823 tot dijkgraaf. Die legde op 18 september 1824 de eerste steen voor het sluizencomplex op de grens van Noord- en Zuid-Holland. De eerste steen zit er nog steeds, zoek maar goed!

Volg op twitter: Open Monumentendag: https://twitter.com/OpenMonumentdag





Laatst bewerkt op: 16 november 2016 13:34

Bron: Gemeente Uithoorn

Dit bericht delen via:
Opties:

Inschrijven nieuwsbrief


Alle velden zijn verplicht

Je gegevens:

Activiteiten open monumentendag 2015 in Uithoorn

Uithoorn - Op Open Monumentendag 12 september 2015 zijn tussen 11.00 en 16.00 uur vier monumenten in Uithoorn en De Kwakel gratis te bezoeken. Ze zijn herkenbaar aan spandoek en/of monumentendagvlag. Het zijn Fort aan de Drecht, station Brasserie du Nord, de Hoeksteen en de theetuin bij de Tolhuissluis. Behalve … Lees meer »


Alle velden zijn verplicht

Enkele gegevens ontbreken of zijn onjuist.

Het formulier kan nog niet verwerkt worden, omdat het nog niet helemaal (correct) is ingevuld.

Je gegevens:
Gegevens van de ontvanger: